תחנה מורשית ע"י משרד הבריאות .
כל מה שחייבים לדעת על בדיקה רפואית לספורטאים
חוק הספורט:
חוק הספורט נכנס לתוקפו בחודש נובמבר 1997, במסגרת החוק חייבות האגודות, ארגונים, עמותות, מועדונים וקבוצות בליגה למקומות עבודה לבצע בדיקות רפואיות על פי מפרט.
צוות התחנה לרפואת ספורט:
רופאים המוסמכים לרפואת ספורט, רופאים בעלי ותק רב ברפואה בכלל ובתחום רפואת ספורט בפרט.
הבדיקות מבוצעות אך ורק ע"י טכנאים מיומנים ומוסמכים ,במיוחד להפעלת המכשור הרפואי המיועד לבדיקות ספורטאים.
המכון מצויד בכל הציוד הנדרש לביצוע הבדיקות ,כולל ציוד רפואי תקני למקרה של סיבוכים רפואיים .
הבדיקה כוללת ( עפ"י דרישות חוק הספורט):
- מילוי שאלון רפואי מפורט :
- בדיקה גופנית ע"י רופא ספורט מורשה.
- מדידות :גובה משקל
- בדיקת א.ק.ג ולחץ דם במנוחה
- בדיקת א.ק.ג במאמץ-ארגומטריה (מכשיר – QUNITON 4500)
- סיכום הבדיקה ע"י רופא ספורט
- מתן אישורים על כשירות להשתתפות בפעילות בענפי הספורט השונים
למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 073-2009090
המטרה של הבדיקות המיוחדות לספורטאים
בדיקה רפואית לספורטאים חשובה לבריאות ולהשגת הביצועים המיטביים. הבדיקה מיועדת לזיהוי בעיות רפואיות וטיפול בהן כמו גם למניעת בעיות ופציעות עתידיות. הבדיקה צריכה להתבצע על ידי רופא ספורט המכיר היטב את התחום כשהנבדק צריך לשתף במטרות וברצונות שלו כדי לדייק את התחומים שנבדקים.
במהלך הבדיקה מתבצעת הערכה של הבריאות הכללית של הספורטאי. הבדיקה מאפשרת לזהות גורמי סיכון, אם קיימים והיא מאפשרת להצביע על אתגרים שעשויים לעמוד בפני הספורטאי בהשגת המטרות שלו. אם נראה שישנו סיכון בריאותי הרופא ידווח על כך ואם לא הוא יוכל לגשת לפעילות הגופנית כשהרופא יוכל גם להמליץ על תוכנית, לכוון ולהדגיש את נושא המנוחה והתאוששות.
מי מבצע את הבדיקות לספורטאים
את הבדיקה יבצע רק רופא מומחה לרפואת ספורט. עליו להיות בעל הכשרה ייעודית בתחום הספורט, בעל ידע בתחום, להכיר את המחלות השונות שיכולות להשפיע על הספורטאים ולהכיר את עולם הפעילות הגופנית. רופא זה יהיה בעל הכשרה ייעודית ולרוב בעל שנות ניסיון רבות בתחום הספציפי וזאת בנוסף ללימודי רפואה כללית.
במהלך ההכשרה רופאי ספורט רוכשים ידע נרחב בנוגע לפיזיולוגיה של המאמץ, פציעות ספורט, מחלות כרוניות והשפעתן על הפעילות הגופנית. כמו כן חלקם מתמקצעים גם בתחום התזונה וחלקם יוכלו לבצע אבחון מתקדמים כולל בדיקת מאמץ, אקו לב, צילום ריאות ואחרים. המטרה היא לצאת לדרך תוך ידיעה כי אנחנו יכולים לבצע את האימונים השונים.
כדאי לדעת כי הפניה לרופא ספורט יכולה להתבצע לפני תחילת האימונים, לאחר פציעה או בעקבות רצון לשנות את סגנון האימון או המטרות שלו.
לפני תחילת האימונים הרופא יוכל לבדוק אם ישנן מגבלות, לשמוע על מטרות האימון ולכוון את הספורטאי. לאחר פציעה חשוב לפנות לרופא ולקבוע פרוטוקול התאוששות ולקבל ליווי בחזרה לאימונים. במקרה של שינוי בתוכנית הספורט כמו גם במטרות הישגיות (כמו ריצת מרתון, השתתפות בתחרויות וכו׳), הרופא יוכל לבצע בדיקות ספציפיות, להמליץ על טיפולים משלימים (כמו פיזיותרפיה) ולכוון את הספורטאי.
למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 073-2009090
מה כוללת הבדיקה הרפואית לספורטאים המורחבת
בדיקה רפואית לספורטאים היא בדיקה מקיפה אשר מיועדת לעזור לספורטאי לשמור על הבריאות שלו בזמן האימונים ומחוצה להם. הבדיקה מספקת ידע מקיף שיכול לעזור לקבוע את תוכנית האימונים המיטבית כך שהספורטאי יגיע להישגים הרצויים מבחינתו. הבדיקה עצמה כוללת מספר מרכיבים עיקריים ובהם בחינת ההיסטוריה הרפואית, ביצוע בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה ואם יש צורך בדיקות נוספות.
לקיחת היסטוריה רפואית
הספורטאי יודע לספר על עצמו, על מקרים גופניים מהעבר והתחושות האישיות שלו. הרופא ירצה לעבור על שאלון רפואי מפורט ולאסוף מידע על העבר הרפואי, לדעת על מחלות, ניתוחים, פציעות וכן לברר האם הספורטאי נוטל תרופות או אלרגי לדבר מה.
במסגרת איסוף ההיסטוריה הרפואית יתכן שיעלו שאלות הנוגעות למשפחה וזאת כדי לעלות על מצבים גנטיים או פוטנציאל למצב גנטי מבעוד מועד. במידה וישנן בדיקות מן העבר אשר יכולות להיות רלוונטיות ולהצביע על המצב הבריאותי כדאי להציג אותן לרופא.
בדיקה גופנית
בדיקה רפואית לספורטאים תכלול בדיקה גופנית פיזית כאשר הרופא ירצה לבדוק נתונים שונים ולעבור על מערכות שונות. בין היתר הרופא ירצה לקחת נתונים כמו משקל, גובה, לשמוע את הריאות, להרגיש את אזור הבטן, לבחון את הדופק ואת לחץ הדם.
הבדיקה הגופנית מאפשרת לאסוף מידע על מערכת העיכול, מערכת השלד והשרירים. היא מאפשרת לדעת מה המצב הנוכחי של הספורטאי כולל BMI נוכחי לעומת היעד, לחץ הדם שלו ועוד מרכיבים שונים. יתכן שהרופא ימליץ על בדיקת שמיעה וראייה שמתבצעת לרוב במכונים מתאימים.
בדיקות מעבדה
בדיקות מעבדה יכולים לספר את הסיפור הגופני שהספורטאי לא יודע לספר. הבדיקה הבסיסית ביותר היא בדיקת דם אשר דרכה אפשר להבין מהם הנתונים של הספורטאי. בין היתר הבדיקה תצביע על מצב הכולסטרול, תבחן האם יש מחסור בברזל ובמרכיבים נוספים.
בדיקות מעבדה יכולות לכלול גם בדיקות שתן ו-א.ק.ג כאשר הן יכולות גם להצביע על מחלות או פוטנציאל למחלות כמו סכרת ואחרות. הבדיקות בדרך כלל לא מורכבות וידרשו לכל היותר צום מהערב שלפני לקיחת הדם או השתן.
בדיקות נוספות
ישנן בדיקות נוספות אשר יכולות לתת מידע חשוב על הספורטאי ובהתאם להן ניתן יהיה לקבוע את אופי הפעילות ולהגדיר מטרות.
הבדיקות הללו יתבצעו במידה והרופא יראה שיש צורך בהן ובמידע מקיף יותר וזאת בהתבסס על הספורט בו הספורטאי עוסק ובהתאם לבדיקה הגופנית ובדיקות המעבדה. במסגרת בדיקות אלה תיתכן בדירת מאמץ, בדיקת אקו לב, צילום ריאות ובדיקות עיניים ושמיעה.
הבדיקות לספורטאים כוללות א.ק.ג במנוחה & בדיקת א.ק.ג במאמץ (ארגומטריה)
למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 073-2009090