ילדים יכולים לעבור חוויות שונות בחייהם כשהיכולת שלהם לעבד אותן מורכבת הרבה יותר מכפי שהיא אצלנו, המבוגרים. הפרעות נפשיות, רגשיות והתנהגותיות בקרב ילדים עשויות להוביל לבעיות ארוכות טווח אשר תוך זמן קצר משפיעות על הבריאות הפיזית והרווחה הנפשית של הילדים, המשפחה והסביבה. טיפול רגשי לילדים מאפשר לעבד את המצב הנוכחי, לעבור על טראומות שונות ולעזור לילדים להתגבר על בעיות שונות.
טיפול רגשי המתבצע בילדים יכול להוביל להתפתחות בריאה ולתת להם כלים שימושיים שיעזרו להם לצמוח ולגדול בצורה המיטבית. כאן חשוב להגיד כי כשאנחנו מתייחסים לבעיות רגשיות בילדים אנחנו לא בהכרח נחפש טראומה מסוימת אלא נבחן את חייו של הילד, ההתמודדויות היום יומיות השונות ונפעל להעניק לו כלים להתמודד עם האתגרים השונים שבחייו.
טיפול רגשי לילדים משפיע על הילד, ההורים והסביבה
כל ילד הוא יחיד ומיוחד ולכן כשאנחנו מסתכלים על טיפול רגשי לילדים אנחנו יכולים לצפות לתוצאות שונות בכל אחד. הסיבות לכך שכל ילד יגיב באופן שונה הוא השונות, המצב הנוכחי של הילד, האופי שלו, מערכות היחסים שבחייו ועוד מגוון גורמים. עם זאת אפשר להגיד כי כל טיפול משפיע בהיבטים שונים ובתוך כך על הילד עצמו, על המשפחה ועל הסביבה.
ההשפעה של טיפול רגשי לילדים על הילד
ילדים אשר מגיעים לטיפול יכולים לעבור שינויים שונים כאשר אפשר לראות ויסות של הרגשות. הילדים לומדים לזהות מצבים שונים, לקרוא להם בשם, מבינים אותם ויכולים לנהל את הרגשות שלהם בצורה טובה יותר. הכישורים החברתיים של ילדים רבים משתפרים בעקבות הטיפול כשרבים ירגישו שהדבר בא לידי ביטוי בתקשורת וביכולת ליצור חברויות בריאות שתורמות להם.
הטיפול מאפשר לילדים להתמודד עם פעולות יום יומיות שונות כשהם רוכשים כלים מעשיים המאפשרים להם לנתב את ההתנהגות הרגשית, ההתנהגות ואפילו דרכי הלמידה שלהם. תודות לטיפול הילדים יכולים לפתח מודעות עצמית גבוהה למחשבות, לרגשות ולרצונות שלהם ולפתח את הביטחון העצמי שלהם ולהגיע לתחושת ערך עצמי גבוהה.
ההשפעה של הטיפול על ההורים והמשפחה
ברוב הפעמים מה שמניע את הילד להגיע לטיפול רגשי הוא ההורה. לעתים רחוקות הילד עצמו ירגיש צורך בעזרה ולעתים ההמלצה תגיע מהמרחב החינוכי. כך או אחרת הטיפול יכול להשפיע על המשפחה כולה כשבתהליך ההורים מצליחים להבין את עולמו הפנימי של הילד והצרכים הרגשיים שלו ולכן התקשורת איתו טובה ונוחה יותר.
ההורים עצמם יכולים לפתח מיומנויות תקשורת כך שהילד יפתח בפניהם והם לומדים כיצד להכיל את הרגשות השונים שעולים מצידו בצורה המיטבית. ברגע שהילד חווה בעיות רגשיות הדבר משפיע גם על ההורים והם עצמם צריכים ללמוד כיצד לנהל ולהכיל את הרגשות שעולים אצלם. פעמים רבות הסבלנות שמתפתחת אצל ההורים מאפשרת קפיצת מדרגה שכל הצדדים נהנים ממנה.
ההשפעה של הטיפול הרגשי לילד על הסביבה
הילד ומשפחתו גרים בסביבה שמשפיעה עליהם והם משפיעים עליה. טיפול רגשי לילדים מסייע לרוב לילדים להשתלב טוב יותר במסגרת החינוכית והחברתית. ילדים רבים מרגישים טוב יותר בכיתה והמורים והילדים האחרים מרגישים יותר טוב איתם. הדבר מוביל לפיתוח יחסים בין אישיים חיוביים כשכל הצדדים נהנים מתקשורת חיובית.
האווירה בסביבת הילד שעובר טיפול הופכת לרגועה ושלווה יותר, הילד מפתח מודעות לא רק לבעיות שלו עצמו אלא לומד להיות קשור לסביבה ולילדים שסביבו. בכך הוא מבין גם כי לכל אחד ואחת צרכים רגשיים והוא לא היחיד שזקוק לעזרה והכוונה. כל הדברים הללו מובילים פעמים רבות לשיפור בלימודים הן מבחינת היכולת להקשיב, הן מבחינת רמת ההבנה והן מבחינת ההישגים הלימודיים.
למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 073-2009090
מצבים בהם טיפול רגשי לילדים יכול לעזור
טיפול רגשי לילדים מיועד לאחר שהתקבלה החלטה של הצדדים השונים לצאת לדרך. יש צורך בשיתוף פעולה של הילד, ההורים ורצוי גם גורמים מטפלים נוספים שנמצאים בסביבתו. חשוב להבין כי בכל מקרה הילד עובר מסע משמעותי ולכן הוא יזדקק לתמיכה הנחוצה בתקופה זו וגם להכרה בהישגים השונים. טיפול רגשי יכול להתאים למצבים שונים כולל רגשיים, התנהגותיים ומשפחתיים.
מצבים רגשיים
קשיים רגשיים יכולים לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות כשאין דרך אחת שהיא ״נכונה״ יותר. ילדים יכולים לחוש חרדה, דיכאון, כעס, ביישנות, חוסר ביטחון עצמי ולעבור טראומות ממש כמונו המבוגרים. בניגוד אלינו, הילדים לא תמיד מבינים שאוזן קשבת יכולה לעזור, לא תמיד הם בוטחים בתהליך וכשהם משרישים בעצמם אמונה היא חזקה ודורשת תהליך לשחרור.
חרדה היא פחד מדבר שאינו מסכן אותנו באמת. הביטוי יכול להיות דאגה בלתי נשלטת, התקפי חרדה, קשיי שינה, קשיי ריכוז ואפילו כאבים פיזיים. הגורמים לחרדה יכולים להיות גנטיים, סביבתיים, חוויות שליליות ואירועים טראומטיים (בין אם קרו ישירות לילד או שהוא שמע עליהם). טיפול פסיכולוגי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטיפול משפחתי יוכלו לעזור בכך.
רבים חושבים כי דיכאון מאפיין רק מבוגרים אך גם ילדים יכולים לחוש אותו כשהוא מתבטא בחוסר עניין בפעילויות אהובות, עצב מתמשך, קשיי שינה וריכוז, תחושת אשמה, חוסר תקווה ואפילו ירידה בתיאבון. הסיבות לדיכאון יכולות להיות גנטיות, סביבתיות וכמובן אירועים טראומטיים. הטיפול המתאים יכול להיות פסיכולוגי, התנהגותי, משפחתי ובמקרים מסוימים תרופתי.
כעס ותוקפנות אשר מתבטאים בהתפרצויות זעם פיזיות או מילוליות, קושי בשליטה עצמית וקושי חברתי, יכולים להיות סיבה לעבור טיפול רגשי לילדים. הסיבות לכעס ותוקפנות יכולות להיות סביבתיות, גנטיות, קושי רגשי וחוסר תפקוד משפחתי. הטיפול יכול להיות פסיכולוגי, קוגניטיבי התנהגותי, משפחתי ואימון רגשי.
תחושת נחיתות, פחד מכישלון, קושי בהצבת גבולות ובביטוי העצמי יכולים לקבל התייחסות בטיפול. הסיבות לחוסר ביטחון עצמי יכולות להיות פנימיות וחיצוניות כולל חוויות שליליות, ביקורתיות מהסביבה והשוואה לאחרים. טיפול מתאים יכול להיות פסיכולוגי, קבוצתי, משפחתי וטיפול באומנות.
קשיים התנהגותיים
קשיים התנהגותיים יתבטאו בדרכם שונות כשהשפעה היא על הילד, הביטחון העצמי שלו ועל ההתנהלות שלו בסביבה. פעמים רבות הטיפול מסייע לא רק לילד להרגיש טוב יותר אלא גם לסביבה לקבל אותו כשהדבר מתבטא גם ביצירת קשרים חיוביים חדשים, ביטחון עצמי שעולה ותחושת נינוחות.
הביטוי יהיה קושי להקשיב ולהתרכז כשהוא יוביל לאימפולסיביות, היפראקטיביות, קשיים בוויסות הרגשות וקשיי למידה. הסיבות לכך יכולות להיות גנטיות, סביבתיות וגם נוירולוגיות כשהטיפול יכול להיות אחד על אחד, טיפול קבוצתי, הדרכת הורים וטיפול תרופתי.
יתבטאו בתוקפנות, התנגדות, עוינות, הפרה של הכללים ולעתים אפילו גניבה, שקר וונדליזם. הסיבות להפרעות התנהגותיות יכולות להיות גנטיות אך גם גורמים סביבתיים, חוסר תפקוד משפחתי וקשיים רגשיים יובילו לכך. טיפול פסיכולוגי, קבוצתי, פסיכודינמי ומשפחתי יוכלו לתת מענה וזאת על פי הצורך האישי.
התסמינים של קשיי ויסות חושי יכולים להיות יתר או תת רגישות לגירויים חושיים ובהם מגע, צליל, אור וריח. ילדים רבים יתקשו לבצע תכנון מוטורי ויתקשו גם בוויסות הרגשות כשהם יכולים להגיד שדבר מה מציק להם ולא תמיד ידעו להצביע עליו. הגורמים לקושי יכולים להיות גנטיים, סביבתיים ונוירולוגיים כשהטיפול יכול להיות רגשי, הדרכת הורים וריפוי בעיסוק.
טיפול רגשי לילדים המתמודדים עם מצבים משפחתיים
החיים שלנו לא תמיד הולכים בדיוק כפי שחשבנו ולכן לא פעם הילדים מוצאים עצמם מתמודדים עם סיטואציות משפחתיות שמעמידות אותן מול אתגרים חדשים. במקרים אלו טיפול רגשי יכול להיות משמעותי ולסייע להבין את המציאות, להתמודד איתה והוא מחזק את הילד.
ילדים יכולים להגיב לגירושין בעצב, חרדה, כעס והם יכולים להידרדר בלימודים, לחוות קשיים ברמה החברתית ובוויסות הרגשות. במקרים כאלה יתכן ויהיה מקום לטיפול קבוצתי, טיפול משפחתי, הדרכת הורים וגם טיפול פסיכולוגי של הילד לבד.
התמודדות עם אובדן אדם יקר קשה בכל גיל וילדים יכולים להתקשות בוויסות הרגשות. מוות יכול להוביל להשפעה על מצב הרוח, דיכאון, חרדה ובמצבים מסוימים להוביל לתחושת אשמה. ילדים יכולים לחוש קשיים חברתיים וקושי בעיבוד הסיטואציה. תמיכה סביבתית כולל טיפול משפחתי או טיפול פסיכולוגי יהיו בעלי ערך רב.
מטפלת משפחתית, זוגית פרטנית. מטפלת במרום סניף עפולה.
רוחמה כהן בעלת ניסיון וידע רב בתחום.
מקבלת מטופלים גם ממשרד הבטחון.
עובדת סוציאלית קלינית בעלת תואר שני(MsW).
מאמנת פרטנית, משפחתית ומאמנת לAdhd.
מטפלת בילדים, בני נוער ומבוגרים עם הפרעות קשב וקשיים בתפקודים ניהוליים.
מעטפת טיפולים המותאמת באופן אישי לצרכים הייחודיים של האדם ומשפחתו, בעבודה משותפת ורב מערכתית.
פסיכותרפיסטית מוסמכת C.B.T
עצמאית ובעלת קליניקה בעפולה, רמת גן ותמרת.
השכלה אקדמאית
תואר שני בעבודה סוציאלית, אוניברסיטת חיפה.
פסיכותרפיסטית מוסמכת CBT, מכון פסגות.
פסיכותרפיסטית EMDR נט"ל, המרכז הרב תחומי ללימודי טראומה.
מעל 20 שנים עובדת סוציאלית במסגרות ציבוריות ופרטיות, פסיכותרפיסטית, מטפלת רגשית במבוגרים ומתבגרים.
למידע נוסף, צרו קשר בטלפון 073-2009090