מהו מבדק מוקסו?
מבחן מוקסו הינו מבדק ממוחשב הפותח בישראל בין השנים 2008-2010 ומשמש ככלי עזר באבחון הפרעות קשב וריכוז (ADHD), מקור השם מוקסו (MOXO), מגיע מתחום עולם אומנויות הלחימה, מוקסו הינו טקס אותו עורכים הלוחמים לפני הקרב, בטקס זה משתמשים בטכניקות של מיקוד וריכוז. הפירוש של מוקסו בתרגום מיפנית הינו: "רגע של בהירות". המבדק כולל משימה פשוטה בה הנבדק נדרש להגיב לגורם המוגדר כמטרה ולהתעלם מאלמנטים אחרים הגורמים להסחת הדעת. הייחוד של בדיקת מוקסו, שהיא כוללת הפרעות דינמיות, הגורמות להסחות חיצוניות לפעולה, בדיוק כפי שמתרחש במציאות היומיומית. הבדיקה מאפשרת לבדוק את הנבחן בסביבת מציאות משתנה ודינמית. שילוב של גורמים מפריעים בבדיקת קשב וריכוז מוקסו, משפרת את היכולת של הבודק לאבחן ביתר קלות הפרעות קשב וריכוז.
מהם המדדים במבדק?
בבדיקה נמדדים ארבעה מאפיינים שונים: יכולת קשב, תזמון, אימפולסיביות והיפראקטיביות.
קשב – מבטא את היכולת של הנבחן לגלות את גורם המטרה – קשב מגלם את יכולת הנבחן לאתר את גירוי היעד, להעריך אותו באופן מדויק ולהגיב עליו בצורה נכונה בהתאם לדרישות המשימה בעיות בתחום זה מבטאות את העדר יכולת של הנבדק לשים לב לסביבתו או לפרטים מסוימים כאשר הוא מתבקש לעשות זאת. בעיני מתבונן חיצוני עשוי אדם בלתי קשוב להיראות בלתי ממוקד ומנותק מהסביבה.
תזמון – מבטא את המסוגלות להגיב בצורה מדויקת בטווח זמן נדרש המיועד עבור המטלה.
אדם הסובל מקשיי תזמון יכול להעריך את סביבתו בצורה נכונה, אך יתקשה להגיב לשינויים הסביבתיים בזמן אמת. הנבדק עלול להראות קשיים בביצוע מטלות, הדורשות תגובה מהירה ומידית ובעיות בעמידה בלוחות זמנים.
אימפולסיביות – אמת מידה זו משקפת את המשיכה להגיב בנקודת זמן אשר מוגדרת "אסורה", על פי רוב לפני ביצוע הערכה מלאה של הסיטואציה הנתונה. אדם אימפולסיבי יתנהג באופן נמהר, ברוב המקרים בלי לשקול מראש את המצב הקיים ואת ההשלכות למעשיו.
היפראקטיביות – מבטאת קושי בוויסות פעילות מוטורית מיותרת ובהימנעות ממעשים בלתי הכרחים או בלתי רצויים (תנועה, דיבור מוגזם וכו'). לאנשים עם בעיית התנהגות היפראקטיבית יש צורך תמידי בעיסוק בפעולות נוספות, גופניות או ורבאליות.
איך נקבעות תוצאות המבדק?
התוצאות במבדק נקבעות בהשוואה לפרמטרים לפי קבוצות מין וגיל והן מתחלקות לשני חלקים:
פרופיל קשבי – בו נמדדת רמת הביצוע של הנבדק בארבעת הפרמטרים ביחס לקבוצת הנורמה.
גרף ביצוע – בו ניתן לראות את ביצועי הנבחן לאורך המבדק, תחת השפעת המסיחים השונים.
אם ברצונך לשמוע עוד על בדיקת קשב מוקסו, צרו קשר בטלפון: 073-2009090 או כאן.